Вашата оценка 4.60 от 25 гласа

Тунис

    Тунис, страна на Северна Африка. Достъпното крайбрежие на Средиземно море на Тунис привлича завоеватели и посетители през вековете, а неговият готов достъп до Сахара доведе хората си в контакт с жителите на африканската вътрешност.
    Според гръцка легенда,Дидо - принцеса на Тир, е първият външен човек, заселил се сред местните племена от сегашния Тунис, когато основава град Картаген през 9 век пр.н.е. Въпреки че историята със сигурност е апокрифна, Картаген все пак прераснал в един от големите градове и преобладаващи сили на древността, а колониите били разпръснати из целия регион на западното Средиземноморие. Картаген води серия от войни с Рим. Рим надделява и всредата на II век пр.н.е., разрушава Картаген и поема упралвение над региона през следващите 500 години. През VII в. Арабските завоеватели превръщат местното берберско (амазигско) население на Северна Африка в ислямисти. Районът е управляван от редица ислямски династии и империи, докато не попаднат под френската колониална власт в края на 19 век. След постигането на независимост през 1956 г., Тунис следва прогресивна социална програма и се стреми да модернизира икономиката си при двама дългогодишни президенти - Хабиб Бургиба и Зин ал-Абидин Бен Али. Тунис обаче си остава авторитарна държава с всемогъща управляваща партия и без значителни институции на представителното управление. (За обсъждане на политическите промени в Тунис през 2011 г., вижте Jasmine Revolution.)
    Културата на Тунис е много разнообразна, отчасти поради дълги периоди на османско и френско управление, но също така и поради това, че населението на евреи и християни е живяло сред мюсюлманско мнозинство от векове. По подобен начин столицата, Тунис, смесва древните арабски суки и джамии и офис сгради в модерен стил в един от най-красивите и оживени градове в региона. Други градове включват Sfax (fafāqis), Sousse (Sūsah) и Gabès (Qābis) на плодородния бряг и Kairouan (Al-Qayrawān) и El-Kef (Al-Kāf) в засушливата вътрешност.
Текущи предложения

Статии

Абонирайте се за нашите специални предложения
„Бисквитките“ ни помагат да предоставяме услугите си. С използването на нашите услуги Вие приемате употребата на „бисквитките“ от наша страна. Научете повече
Разбрах